Slik blir du blikkenslager

4 års utdannelse

Det tar fire år å utdanne seg til å bli blikkenslager. Det finnes flere måter å gjøre det på, men felles for alle er du avslutter med en Svenneprøve. Når du har bestått den mottar du Svennebrevet og kan kalle deg blikkenslager.

Under utdanningen veksler du mellom teori og praktiske oppgaver, så selv om du går på skolen kommer du ikke til å sitte stille bak en pult hele dagen.

Under finner du oversikt over ulike måter du kan gjennomføre utdanningen på. Hva som passer for deg avhenger både av hva du selv vil – og hva som er mulig å få til der du bor. Dette vet ditt lokale opplæringskontor alt om, så ta kontakt med dem.

Og du – hvis du lurer på hvilke muligheter som finnes etter svennebrevet kan du ta en titt her: Karriere og videreutdanning.

 

Skole + læretid = sant?

 

2+2
Den mest tradisjonelle veien er å gå 2 år på skolen og 2 år som lærling ute i bedrift.
Da går du først VG1 Bygg- og anleggsteknikk og søker deg videre til VG2 Klima, energi- og miljøteknikk (KEM). Her går du sammen med de som skal bli taktekkere
Etter VG2 gjenstår to år som lærling i en godkjent opplæringsbedrift. Her tar du del i bedriftens vanlige hverdag og får mer og mer ansvar etterhvert som du utvikler deg.


1+3
Det er også en mulighet å tegne lærekontrakt allerede etter første året – VG1 Bygg- og anleggsteknikk. Da tar du de tre siste årene dine ute i bedrift, samtidig som du får påfyll av teori både i fellesfagene og bransjelære underveis.


0 + 4
Hvis du ønsker å komme ut i arbeidslivet rett fra ungdomsskolen er det mulig å tegne lærekontrakt med en gang. Da tar du alle fire årene frem til svenneprøven ute i bedrift. Du må fortsatt lære teorien, men dette tas underveis i læretiden.


Voksenlærling
Enten du har valgt feil på videregående, eller ønsker å skifte beite etter noen år i yrkeslivet – det er plass til deg i ventilasjons- og blikkenslagerfaget!
Har du allerede fullført VG1 Bygg- og anleggsteknikk, kan du søke læreplass og dermed følge et 1+3-løp.
Kommer du fra en helt annen bransje er kanskje 0 + 4 mest aktuelt. Ta kontakt med ditt lokale opplæringskontor så finner dere ut av det.

 

Lurer du på hva man egentlig må lære for å kunne jobbe som blikkenslager?