Hvem kan bli blikkenslager?

Noe for deg?

For å bli en skikkelig god blikkenslager er yrkesstolthet viktig. Med det mener vi at du må gjøre deg flid med det du lager og ha i tankene at det taket eller den fasaden du lager skal beskytte et bygg og vare i mange år. Det er en god følelse å gå forbi et bygg og kunne peke ut akkurat den detaljen du har laget!

Selvom blikkenslageren i dag bruker verktøy og digitale hjelpemidler, må du likevel tenke kreativt og like å jobbe med hendene. Ingen jobb er lik, så her er det ikke noe som masseproduseres på samlebånd. Du må ha et godt øye for detaljer, og kunne jobbe konsentrert over tid.

Ofte starter jobben med at du drar på befaring og ser hvor det du skal lage skal passe inn. Du må ta nøyaktige mål og finne ut hvordan du best kan løse oppgaven. Så går gjerne turen til verkstedet hvor du skal forme metallet slik du har planlagt. Og så bærer det tilbake til byggeplassen for å montere. Etterhvert blir du god til å finne kreative løsninger på situasjoner som kan dukke opp. Kanskje er målene på tegningen litt annerledes enn i virkeligheten, eller du har beregnet noe feil. Da gjelder det å holde hodet kaldt og bruke din praktiske sans til å komme opp med en alternativ plan.

Metallplatene du jobber med er tynne, så du må være oppmerksom og kunne beherske deg når du jobber for å unngå å rykke tilbake til start. Tålmodighet og presisjon er viktige nøkkelord.

Teknisk anlagt

Blikkenslagere som jobber med ventilasjon bør først og fremst være litt teknisk anlagt. Her jobber man oftest etter tegninger og den kreative delen handler typisk om å lage de delene som ikke er tegnet inn, for eksempel overganger. Ellers må du ha logisk sans, slik at du forstår hvordan dimensjonene på rørene henger sammen med mengden luft som skal ut og inn. Her finnes det en fasit, så nøyaktighet og konsentrasjon er viktig.

Innen ventilasjon bruker man litt andre verktøy enn når man skal forme metall. Det er en mer teknisk jobb hvor du jobber med ny teknologi og dataverktøy.

 

 

 

Lurer du fortsatt på om blikkenslagerfaget er noe for deg?