Arbeidsliv og videreutdanning

Et trygt yrkesvalg

Norge trenger flere blikkenslagere. Der andre bransjer frykter nedbemanning og mangel på læreplasser, står blikkenslageren støtt. 87 % av medlemsbedriftene i bransjeorganisasjonen VBL sier de trenger fagfolk.
46 % sier de ønsker seg lærling, men får ikke tak i.

Med andre ord: det er bruk for deg!

Garantert læreplass

I blikkenslagerfaget er det flere læreplasser enn det er lærlinger. Alle elever som fullfører og består VG2 KEM og har lite fravær, er garantert læreplass i en ventilasjons- og blikkenslagerbedrift. Opplæringskontoret er bindeleddet mellom skolen og lærebedriften, og hjelper deg både før og under læretiden.

Så lenge bygg skal bygges er det behov for blikkenslagerens kompetanse. Klimaendringer fører til villere vær og mer nedbør, noe som gjør blikkenslagerens bidrag viktigere for hvert år som går. For alle disse byggene må være tette og trygge å bo i, og vi må sørge for et inneklima som fungerer godt uten å bruke for mye energi.

Videreutdanning

Som blikkenslager blir du aldri utlært. Du vil få tilbud om ulike kurs og sertifiseringer underveis. Men etter noen år du kanskje klar for enda mer? Et svennebrev er et godt utgangspunkt for videre utdanning og nye karrieresteg.

Starte for deg selv?

Kan hende du vil starte din egen bedrift? Da er Mesterprøven et naturlig sted å starte. Gjennom en to-årig utdannelse gjennomgår du fagene organisasjon og ledelse, markedsføringsledelse, økonomistyring og yrkesteori. Utdanningen avsluttes med Mesterprøven – som gir deg Mesterbrev og tittelen Mester.

For å starte mesterutdanningen som blikkenslager må du ha svennebrev og minimum to års relevant erfaring som svenn. Du kan lese mer på mesterbrev.no.

Videreutdanning på Fagskole

Videreutdanning på fagskole passer for deg som vil jobbe med prosjektering, drift og vedlikehold av varme-, kjøle- og ventilasjonsanlegg.
Siden studiet inkluderer undervisningen som kreves for å gå opp til mesterprøven, kan du jobbe med faglig og administrativ ledelse i bedrifter innenfor salg, markedsføring, i tillegg til fagopplæring, prosjektering, utførelse, energirådgivning og andre relevante spesialistjobber innen tekniske og faglige spørsmål. Fagskolen tilbyr også en rekke relevante kurs.
Med fagskoleutdannelse i bagasjen blir du meget ettertraktet i arbeidsmarkedet. Utdanningen tilbys flere steder i landet og du må enten ha svennebrev eller fem års relevant erfaring for å søke.

Ingeniør?

Har du full studiekompetanse kan du velge å videreutdanne deg innen en rekke områder, for eksempel til VVS-ingeniør. Dette er en 3-årig bachelorgrad som tilbys både på NTNU i Trøndelag og på Oslo Met. 
Dersom du ikke har studiekompetanse er det mulig å gå det som heter Y-veien, det vil si studier som er tilrettelagt for personer med yrkesfaglig bakgrunn Les mer om Y-veien.