Hva gjør en blikkenslager?

Et kreativt håndverksyrke

Blikkenslageren er en håndverker som først og fremst jobber med metall og andre såkalte tynnplateproduker. Tynne plater av for eksempel stål, sink, kobber og aluminium bearbeides og formes så de får en funksjon.

Tette og vakre bygg

Oftest dreier det seg om å gjøre bygninger vanntette. Tak og fasader. Pipehatter, beslag og takrenner. Alt dette kaller vi for klimaskallet. Bygninger må tåle vær og vind samtidig som de skal være enkle å vedlikeholde og ikke minst spennende, utfordrende og vakre å se på.
Blikkenslageren lager derfor også forseggjorte interiør- og eksteriørdetaljer, som kupler og kirkespir, messingskilt, trappegelender og butikkinnredninger.

Ventilasjon og inneklima

Blikkenslagere som jobber med ventilasjon har litt andre arbeidsoppgaver. Ventilasjon handler om å sikre godt inneklima i bygninger. Hvor mye luft skal inn og ut – og hvor varmt eller kaldt skal det være?

Det finnes blikkenslagere som er like gode i begge fagretninger, og det finnes blikkenslagere som tidlig velger å spesialisere seg innenfor et av områdene. Det handler først og fremst om hvordan du etterhvert finner ut at du liker å jobbe, og hvilket marked arbeidsplassen din retter seg mot.

Et yrke å være stolt av!

Uansett hva du blir, skal du selvsagt være stolt av yrket ditt. Men vi mener blikkenslagerne har grunn til å være litt ekstra kry.
Som blikkenslager setter du ditt varige preg på bybildet, sporene du legger igjen skal være synlige og ha betydning både for de som bruker byggene, og for alle de som går forbi.

Det krever en god porsjon tålmodighet å bli en dyktig blikkenslager, men i retur får du gleden av å stolt kunne vise frem resultatene av det du har vært med på å skape (…i tillegg til lønn og pensjonsrettigheter, en trygg arbeidsplass og gode fremtidsmuligheter så klart….).

Lyst til å vite mer?

Ventilasjons- og blikkenslagerfaget deles inn i fire fagområder tynnplateteknikk, ventilasjon, verkstedproduksjon og HMS.

I løpet av tiden din på skolen og som lærling får du prøve deg på alle områdene. Her kan du lese mer om hva du vil lære.