Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Her har vi forsøkt å samle svar på det oppæringskontorene gjerne blir spurt om når de møter ungdom på skoler og utdanningsmesser.

Finner du ikke svar på det du lurer på?
Send oss en melding så svarer vi så fort vi kan!

Hvor mye tjener en blikkenslager?
En blikkenslager tjener i gjennomsnitt mellom 460-570.000 kroner i året, avhengig av hvor du bor i landet og hvor lenge du har jobbet i faget.
Eventuell overtid og andre tillegg kommer på toppen.
Blikkenslageren tjener ca. like mye som murere og taktekkere, men mer enn tømrere og snekkere.

Husk at du som fersk blikkenslager ikke har studielån - og at du tjener penger under hele lærlingtiden din.
Er det vanskelig å bli blikkenslager?
Utdanningen tar 4 år, men det er ingen som forventer at du skal være ferdig utlært når du står med svennebrevet i hånda. Det viktigste er at du er interessert og motivert. I tillegg bør du være nøyaktig og grundig, like å jobbe med hendene og klare å tenke deg frem til løsninger når utfordringer oppstår. Underveis i utdanningen din snakker du jevnlig med både bedrift og opplæringskontoret så du blir klar over hva du er god på og hva du bør trene mer på.
Er det vanskelig å få jobb?
Det utdannes altfor få blikkenslagere i forhold til det antallet bedriftene har behov for, så det enkle svaret på det er Nei.
Men du må likevel gjøre en god jobb, være interessert og motivert for å få jobb. Hvis du følger undervisningen, utvikler deg i læretiden din, er nøyaktig og nysgjerrig kommer det til å ordne seg.
Er det vanskelig å få læreplass?
87 % av medlemsbedriftene i bransjeforeningen VBL sier at de mangler fagfolk. Og 46 % sier at de ønsker seg lærling, men ikke får tak i. Det er altså i tillegg til de som allerede har fått lærling.
Så lenge du kan vise til fin utvikling, interesse og motivasjon for faget og har lite fravær er det ingen grunn til å bekymre seg for om du får læreplass.
Må jeg gå på videregående skole eller kan jeg gå rett ut som lærling?
Det finnes noen bedrifter som er villig til å ta inn elever rett fra ungdomsskolen, selvom det er mest vanlig at det er voksenlærlinger som hopper over VG1.
Det er også mulig å gå første året på videregående og søke om å ta de siste tre årene ute i bedrift. Snakk med det lokale opplæringskontoret ditt, de kjenner bedriftene der du bor best.
Blikkenslagerfaget tilbys ikke på skolen her jeg bor, hva gjør jeg?
Ta kontakt med opplæringskontoret der du bor. De vet om det er bedrifter i området som er villig til å ta inn en lærling fra dag 1. Opplæringskontoret kan også undersøke mulighetene for at du kan følge en annen klasse i fellesfagene og ta all bransjelære ute i bedrift.

Ønsker du å gå det tradisjonelle løpet med 2 år på skole og 2 år som lærling er det et alternativ å flytte til et fylke som tilbyr faget. I så tilfelle kan du søke om borteboerstipend fra Lånekassen.
Kan man søke lån og stipend som lærling?
Siden du får lønn når du er lærling er det få som trenger lån og stipend så lenge de bor hjemme. Hvis du må flytte for å få læreplass kan du søke om borteboerstipend. Du kan ikke søke før lærekontrakten din er godkjent.

For å søke om lån må du være over 18 år. Du kan lese mer om dette på Lånekassens nettsider - www.lanekassen.no
Hvilke muligheter finnes etter svennebrevet?
Er du blikkenslager med svennebrev har du mange
etterutdannings- og karrieremuligheter. Du kan bli mester for eksempel, hvis du ønsker å starte egen bedrift. Eller gå to år på Fagskolen og bli Servicetekniker. Det er en teknisk utdanning som inkludererer Mesterbrev.

Eller du kan fylle på med de fagene du mangler for å få studiekompetanse. Da kan du søke på nesten hva du vil.
Jeg har tatt en annen utdannelse, men har ombestemt meg og vil bli blikkenslager.
Blikkenslagerutdanningen består vanligvis av 2 år på skole og 2 år som lærling (2+2). Hvis du har tatt et studieprogram innenfor Bygg- og anleggsteknikk kan du begynne rett på VG2. Eller du kan velge å gå rett ut i lære (1+3).
Flere steder er det mulig å ta alle 4 årene i bedrift. Dette er kanskje mest aktuelt der det ikke finnes et lokalt utdanningstilbud - eller for unge voksne som ønsker seg et nytt yrke.

Det lokale opplæringskontoret hjelper deg å finne ut hva som er mulig å få til der du bor.
Er det fysisk tungt å være blikkenslager?
Som blikkenslager bør du like å være i aktivitet. Selvom det ikke nødvendigvis er så mange tunge løft er det viktig at kroppen din tåler å stå og være i bevegelse i lengre perioder. (Men det er ikke noe mer fysisk krevende enn å være hjelpepleier altså.)
Må vi jobbe ute når det er dårlig vær?
Med mindre det lyner og tordner så det er fare for liv og helse må du tåle å være ute i all slags vær. Det nytter ikke å være redd for å bli våt i håret, hvertfall hvis du vil jobbe med tak eller fasade. Verkstedproduksjon og arbeid med ventilasjon foregår stort sett innendørs.
Hvorfor må vi ha matte, norsk og engelsk når vi skal jobbe med hendene?
Hvilken vinkel må den delen være for å passe sammen med den? Hvor mye luft trenger egentlig et menneske? Dette trenger du matte til å løse.
Du skal også kunne lese og skrive oppdragsbeskrivelser, tilbud og kontrakter - da er det viktig å være stødig i norsk.
På byggeplassen vil du møte mange ulike mennesker fra ulike land og kulturer. Engelsk er viktig for at du skal kunne gjøre deg forstått når du samarbeider med andre.
Er det ikke skummelt å være ung lærling på en arbeidsplass med bare voksne?
Det er absolutt en overgang fra å være 16 år og skoleelev til å plutselig bruke tiden din sammen med folk som er minst dobbelt så gamle som deg selv. Dagene er kanskje lenger enn du er vant til og kollegene dine snakker gjerne om ting i lunsjen som du ikke bryr deg så mye om.
Alle lærebedrifter vet dette, og det er deres ansvar å sørge for at du trives. Det er kanskje litt skummelt i starten, men hvis du bidrar i praten, stiller spørsmål og er nysgjerrig på dine nye kolleger kommer dette til å gå helt fint.
Er det vanskelig å være lærling?
Vanskelighetsgraden på det du jobber med som lærling øker i takt med hvordan du utvikler deg. I starten er du kanskje bare med som hjelper eller for å observere. Etterhvert får du mer og mer ansvar, men først når du er klar for det. Dette snakker du både med bedriften og opplæringskontoret underveis.
Jeg liker å lage ting, kan blikkenslagerfaget være noe for meg?
Ja absolutt! Liker du å skape noe med hendene, følge et prosjekt fra det bare er en skisse til du står med det ferdig produktet foran deg, og kan jobbe konsentrert og nøyaktig? Da er blikkenslagerfaget helt klart et fag for deg.
Er det ikke farlig å jobbe på tak?
Siden det kan være farlig å jobbe i høyden finnes det strenge regler alle bedrifter må følge for å sikre at de gjør alt de kan for å unngå ulykker.
Så lenge du følger de retningslinjene du får av sjefen din trenger du ikke bekymre deg. Dette kan de! (Men det er en fordel å ikke ha høydeskrekk...)