Slik blir du blikkenslager i Midt-Norge

I Midt-Norge er det gode tider for ventilasjons- og blikkenslagerbedriftene. Her samarbeider skolene og opplæringskontoret tett, så du får en utdannelse som samsvarer godt med bransjens behov. Powerhouse Brattørkaia, Hydro Sunndal, Britannia Hotel, St. Olav domkirke og Romsdal museum er bare noen av prosjektene de lokale blikkenslagerbedriftene har vært involvert i de siste årene. Kanskje er det du som skal være med å forme fasaden eller ventilasjonsanlegget til regionens nye praktbygg? Sett spor etter deg - bli blikkenslager!

Blikkenslagerfaget i Midt-Norge

Lyst til å jobbe med metall?

Blikkenslageren former metall slik at det både får en funksjon og gjør verden litt vakrere.
Fasader og tak, gode ventilasjonsanlegg og kirkespir, eller kanskje kule interiørdetaljer – er det du som skal sette spor etter deg?
Blikkenslageren sørger for godt inneklima og at byggene våre skal tåle det tøffe været som skapes av klimaendringene.

Er det du som skal forme fremtidens bygg?
Bli blikkenslager.

Her kan du lese mer om hva blikkenslageren gjør

 

Slik blir du blikkenslager i Midt-Norge

Det tar fire år å utdanne seg til å bli blikkenslager.
Etter ungdomsskolen søker du deg til VG1 Bygg- og anleggsteknikk. Deretter går du videre til VG2 Klima, energi og miljøteknikk (KEM), før du søker læreplass i bedrift.

I VG1 og VG2 får du jobbe med både teori og praktiske oppgaver. Så selv om du går på skolen kommer du ikke til å sitte stille hele dagen.
Etter to år som lærling i bedrift avslutter du med å avlegge Svenneprøven. Når den er i boks mottar du Svennebrevet og kan kalle deg blikkenslagersvenn. Denne modellen kaller vi 2+ 2 siden du går to år på skolen og jobber to år som lærling.

Men det finnes også andre veier til målet.

1+3 betyr at du søker læreplass allerede etter fullført Bygg- og anleggsteknikk, og jobber tre år i bedrift.
0 + 4 passer for deg som ønsker å skrive lærekontrakt med en gang. Da tar du alle fire årene frem til svenneprøven ute i bedrift, samtidig som du får påfyll av teori underveis.

I Trøndelag tilbyr Opplæringskontoret BTV NAV-prosjektet Yrkesstolthet. Her starter du med 3 mnd prøvetid. Videre går du det første året 2 dager på skolen (teori og verksted) og 3 dager i bedrift, samt får 7 hele uker med opplæring ved verksted. Første året støttes økonomisk av NAV, mens du får opplæring i bedrift og lønnes som ufaglært det andre året.


Ønsker du mer informasjon om ventilasjons- og blikkenslagerfaget i Midt-Norge?

Ditt lokale opplæringskontor kjenner både skolen og lærebedriftene godt:

Sør-Trøndelag: Opplæringskontoret BTV (Blikk, Tak og Ventilasjon), Trondheim

Stjørdal, Meråker, Frosta, Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer, Snåsa: Opplæringskontorene for byggfag i Trøndelag, Steinkjer

Byggopp Trøndelag

Møre og Romsdal: Byggopp M&R

Sunndal, Tingvoll og Gjemnes, Molde: Opplæringskontoret Sunndal Tingvoll Gjemnes (STG)

 

 

 

Utdanningstilbud i Midt-Norge

Trøndelag:

Tiller Videregående skole ligger i Trondheim kommune. Her tilbys VG2 KEM-klasse med 15 plasser.

Verdal Videregående skole
ligger i Verdal kommune. Her tilbys VG2 KEM-klasse med 15 plasser.

Møre og Romsdal

Romsdal videregående skole ligger i Molde. Her tilbys VG2 KEM i kombinasjonsklasse. Det betyr at du tar enkelte fag sammen med elever fra andre fag innen Bygg- og anlegg.

Bli blikkenslager!