Slik blir du blikkenslager i Agder

I Agder mangler det ikke læreplasser, men lærlinger! Så her er det gode muligheter for deg som vil bli blikkenslager. Her kan du søke deg til en tradisjonell utdanning med to år på VGS og to år som lærling, eller du kan starte læretiden din rett etter fullført VG1 Bygg og anleggsteknikk. Uansett får du en fullverdig og spennende utdannelse som du vil kunne dra nytte av et helt yrkesliv! Sett spor etter deg - bli blikkenslager!

Ventilasjons- og blikkenslagerfaget i Agder

Lyst til å jobbe med metall?

Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftene i Agder jobber med alle aspektene av faget, både i privat- og næringsmarkedet. Det betyr gode muligheter enten du vil peile deg inn på ventilasjon, fasade, tak, utsmykning eller alt sammen.
Kanskje er det du som skal være med å forme fasaden eller ventilasjonsanlegget til det neste Kilden eller lage en ny kuppel ala Sandens?

Blikkenslageren former metall slik at det både får en funksjon og gjør verden litt vakrere.
Fasader og tak, gode ventilasjonsanlegg og kirkespir, eller kanskje kule interiørdetaljer – er det du som skal sette spor etter deg?
Blikkenslageren sørger for godt inneklima og at byggene våre skal tåle det tøffe været som skapes av klimaendringene.

Er det du som skal forme fremtidens bygg?
Bli blikkenslager.

Her kan du lese mer om hva blikkenslageren gjør

 

Slik blir du blikkenslager i Agder

Det tar fire år å utdanne seg til å bli blikkenslager.
Etter ungdomsskolen søker du deg til VG1 Bygg- og anleggsteknikk. Etter fullført VG1 kan du søke deg videre til VG2 Klima, energi og miljøteknikk (KEM), før du søker læreplass i bedrift.

I Agder er modellen kalt 1+3 også populær blant blikkenslagerlærlingene. Det betyr at du går VG1 Bygg- og anleggsteknikk, før du søker læreplass og jobber tre år som lærling i bedrift. Underveis i læretiden får du påfyll av teorien du trenger, slik at du får en fullverdig utdannelse med Svennebrev.

Det er også mulig å utdannet seg vi et 0 + 4-løp. Det passer for deg som ønsker å skrive lærekontrakt med en gang. Da tar du alle fire årene frem til svenneprøven ute i bedrift, samtidig som du får påfyll av teori underveis.

Agder lærlingesenter samarbeider med Erasmus+ og Tech College i Danmark. Hvis det høres som noe for deg får du anledning til å reise på studieopphold i Danmark i 2 x 4 uker i løpet av utdannelsesløpet. Her vil du fordypning i faget og lærer grunnleggende teknikker.

Ønsker du mer informasjon om ventilasjons- og blikkenslagerfaget i Agder?
Ditt lokale opplæringskontor kjenner både utdanningstilbudet og lærebedriftene godt. Send gjerne en e-post til Liv Jorun Lindgren i Agder Lærlingesenter – ljl@murmesterforeningen.no. Du kan også ta kontakt med Tangen Videregående skole.

 

Utdanningstilbud i Agder

Tangen VGS ligger i Kristiansand. Her søker du deg til VG1 Bygg- og anleggsteknikk, og deretter VG2 KEM.

En rekke skoler i fylket tilbyr VG1 Bygg- og anleggsteknikk. Etter VG1 kan du enten søke VG2 KEM på Tangen VGS etterfulgt av to år som lærling. Alternativt kan du velge å gå rett ut i læretid i tre år:

Dahlske VGS (Grimstad)
Flekkefjord VGS
Mandal VGS
Vennesla VGS
Eilert Sundt (Lyngdal)
Lillesand VGS
Setesdal VGS (Hornes)
Tvedestrand VGS
Sam Eyde VGS (Arendal)

Bli blikkenslager!